P&O concept

P&O staat voor Pride & Ownership; deze kernwaarden trots en eigenaarschap zorgen voor een fundamentele versterking van organsiatieculturen met behulp van een uitgekiend instrumentarium.

Waarom Pride & Ownership?

Het trendrapport, uitgegeven door Effectory in maart 2014, getiteld ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland‘, beschrijft de lessen uit de beleving van 400.000 medewerkers. Het verborgen potentieel is gelegen in het feit dat men overtuigd is dat organisaties die goed in contact staan met hun medewerkers (en klanten) beter presteren en attractiever zijn om voor te werken. Men heeft daarbij gemeten hoe het gesteld is met de bevlogenheid en betrokkenheid van medewerkers.

Bevlogen medewerkers hebben hart voor hun werk (het ‘I love my job’-effect), krijgen energie van het werk dat ze doen en zetten zich in om het beste uit zichzelf te halen.

Betrokken medewerkers hebben hart voor de organisatie (het ‘I love my company’-effect), vinden zichzelf bij de organisatie passen en staan achter de doelen.

De gouden combinatie ontstaat wanneer medewerkers bevlogen en betrokken zijn. Medewerkers die hart hebben voor hun werk en organisatie zetten zich in om zichzelf en de organisatie vooruit te helpen en te verbeteren. Deze medewerkers zijn bereid om een stapje extra te doen. Organisaties met veel bevlogen en betrokken medewerkers zijn creatiever, innovatiever en klantgerichter. De positieve houding van bevlogen en betrokken medewerkers heeft een positief effect op andere medewerkers, op de werksfeer en op bijvoorbeeld klant relaties. Het zijn met recht ambassadeurs van een organisatie!

Potentieel voor verbetering!

En dan nu even een paar cijfertjes:

Het rapport van Effectory wijst uit dat:

  • bevlogenheid een 6.6 scoort
  • betrokkenheid een 7.4 scoort
  • algehele tevredenheid een 7.5 scoort

Wanneer je dit in perspectief plaatst dan valt op dat bevlogenheid een stuk lager scoort dan betrokkenheid en tevredenheid. Gemiddeld heeft een organisatie in Nederland net iets meer dan 37% bevlogen medewerkers in huis. Daarvan is 34% naast bevlogen ook betrokken.En bijna 43% van de medewerkers is alleen betrokken.

Concreet houdt dit in dat ruim een derde van de medewerkers in Nederland hart heeft voor het werk en twee derde van de medewerkers (77%) hart heeft voor de organisatie.

Een andere interpretatie van de cijfers leert ons dat een schrikbarende meerderheid van medewerkers niet bevlogen of niet betrokken is! Daar ligt dus een enorm potentieel voor verbetering!

Trots

Trots heeft in het Engelse ‘pride’ de betekenis ‘het nuttige’ (prodis). Voor de medewerker betekent dat wanneer hij trots is op zijn organisatie (of wat de organisatie in de samenleving betekent), hij of zij zich van betekenis voelt. Wanneer iemand zich van betekenis voelt is hij/zij intrinsiek gemotiveerd ‘alles’ te doen om van betekenis te kunnen zijn.

Organisatietrots zorgt voor meer tevredenheid en inzet van medewerker!

Dit blijkt uit een onderzoek van Effectory onder ruim 300.000 medewerkers in Nederland.

Trotse medewerkers presteren beter. Trots gaat over emotie, over verbinding met het bedrijf en met de eigen identiteit. Trots ontstaat wanneer iemand zijn eigen of gezamenlijke successen viert. Trots versterkt je eigen kracht en je zelfvertrouwen. Hoe ontwikkel je trots binnen de organisatie?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *